fbpx

Nyelvvizsga felkészülési útmutató

Hogyan állj a nyelvvizsgához?

A nyelvvizsgákat és az érettségit, valamint a rájuk való felkészülést sokan démonizálják, egyfajta teljesíthetetlen célként tekintenek rá, sokszor a tanárok is ezt ültetik el a diákok fejében. Holott a nyelvvizsga és az érettségi nem más, mint egy adott szintről szóló igazolás, amit nagyon könnyen elérhetsz, ha napi szinten teszel a fejlődésedért (középszintű érettségi és B1 nyelvvizsga = alapfok; emelt szintű érettségi és B2 nyelvvizsga = középfok; C1 és C2 nyelvvizsga = felsőfok). 2 módon lehet nyelvvizsgát szerezni és jó érettségit írni: egy folyamatos, élvezetes napi rutin segítségével eljutsz oda, hogy valódi tudásod legyen és kirázod a kisujjadból; vagy bemagolod a tételeket, bízol a szerencsében és átcsusszansz a minumummal, aztán elfelejted még azt a keveset is amit tudtál, de büszkén lóbálhatod a semmit sem érő papírod. A GEM során kizárólag az első forgatókönyv elérésére törekszünk, azt gondolom, nem kell megmagyarázni miért.

Sajnos rengeteg ember hajt kizárólag a papírra, mit sem adva a mögötte álló tudásra. Azonban az angol nyelv a mai világban nem nélkülözhető, és ha bármilyen területen magas szintre szeretnél jutni, akkor előbb utóbb szükséged lesz rá. A legviccesebb, hogy amíg a legtöbb ember nyelvtani és szóbeli tételek bemagolásával tölti az időt, azalatt egy jó napi rutinnal valódi tudást is szerezhetne és még élvezhetné is a folyamatot. A GEM során az a cél, hogy valódi tudásod legyen, hiszen ennek hiányában előbb utóbb úgyis el fogsz akadni a karrieredben és a papír nem fog megmenteni. A célod először is ne az legyen, hogy átmenj a nyelvvizsgán vagy az érettségin, hanem hogy a fejlődésed egy mérföldköveként – amikor már elég jó vagy – egyszerűen kirázd a kisujjadból az adott szintet, majd utána folytasd a tanulást. Gyakran említem a tanítványaimnak, hogy a nyelvvizsga/érettségi nem a tanulás vége, hanem a kezdete! Még a felsőfokú nyelvvizsga is csupán annyit jelent, hogy az alapok már 100%-ban rendben vannak, a valódi tudás és rutin megszerzése onnan kezdődik. Én például 1 év után szereztem 90%-os felsőfokú nyelvvizsgát, de még 1-2 évnek kellett eltelnie, mire valóban akcentus nélkül, egyenrangú félként tudtam kommunikálni a velem egykorú anyanyelvű fiatalokkal. 

Melyik nyelvvizsgát válaszd? (Érettségi esetén nyilván azt kapod, amit adnak)

Először is el kell döntened, hogy mi a célod a nyelvvizsgával és milyen szintre van szükséged. Azt javaslom, ha csak nem gyorsan kell letenned mondjuk egy diploma megszerzése miatt, kizárólag felsőfokú nyelvvizsgát válassz. Miért? Mert a középfoknak angol nyelvből ma már nincs egyszerűen értelme. Mindenhol, ahol angoltudás kell, felsőfokú nyelvvizsgát fognak kérni ahhoz, hogy behívjanak interjúra. Ráadásul a felsőfok és a középfok között csupán 1000-1500 szó ismerete a különbség, felsőfokra egyszerűen több szót kell megtanulni, de minden más ugyanaz. Azt javaslom, ha 100%-ig biztos vagy benne, hogy elég a középfok, vagy először biztosra szeretnél menni, akkor is felsőfokra készülj. Ez azért fontos, mert ha felsőfokú, vagy felső-középfokú tudással mész el középfokra vizsgázni, akkor még ha bejön az izgalom, netán rossz helyen ülsz, vagy csak rossz napod van, akkor sem lesz baj. 

Tapasztalatom szerint, ha Magyarországon belül szeretnéd érvényesíteni referenciaként a papírod, akkor az ECL nyelvvizsgát érdemes megcsinálnod, itt nincs nyelvtan és nagyon korrektek a feladatok, szinte kizárólag a nyelvtudásról szól, és nem is drága, ráadásul a szóbeli részére is könnyű felkészülni, mert nagyon jól, átláthatóan meg vannak adva a témák.

Ha külföldön szeretnél tanulni, akkor a Cambridge nyelvvizsgát javaslom, ezen a vizsgán viszont jobban rámennek a nyelvtanra, és jóval drágább is, viszont nemzetközileg a legelismertebb vizsga.

Ha külföldön szeretnél dolgozni vagy választható szaknyelvvizsgára van szükséged, akkor kizárólag a Cambridge Business Higher-t javaslom. A magyar szaknyelvvizsgák semmit sem érnek sajnos.

Általában egyébként nem baj külföldön, ha nincs nemzetközileg elismert nyelvvizsgád egy külföldi felvételin vagy állásinterjún, ebben az esetben (ha van hazai felsőfokúd) egy szintfelmérő elbeszélgetésen kell részt venned, ami a GEM napi rutinját követve nem okozhat gondot, míg ha van Cambridge nyelvvizsgád, akkor több helyen kérdés nélkül elfogadják, de vigyázz, mert sok helyen 2 évnél nem lehet régebben a megszerzés ideje. Azt javaslom, hogy a céljaidtól függően tájékozódj megfelelően, és csak akkor válaszd az általános Cambridge vizsgák egyikét, ha kizárólagos követelmény a nemzetközi bizonyítvány és biztos vagy benne, hogy nem fog lejárni a szavatossága az intézmény szemében, mire odakerülsz. Ha még nincsenek konkrét terveid, mindenképp az ECL vizsgát válaszd.

Hogyan készülj fel a választott nyelvvizsgára és az érettségire? (felkészülési anyagok lentebb)

Először is fontos leszögezni, hogy a nyelvvizsgára/érettségire mindenképp külön is készülni kell. A sikeresség nagyban attól is függ, hogy ismered-e az adott típusfeladatokat. Ez természetesen sokkal könnyebb lesz, ha már egy jó alappal indulsz. Ezért azt javasolom, hogy a GEM összes modulját végezd el becsületesen, majd a Life Long Learning modul segítségével alakítsd ki a napi rutinod és tölts el legalább 2-3 hónapot vele. Ezzel legkésőbb a vizsga időpontja előtt 3 hónappal meg kellene lenned, ezután jön majd a specifikus készülés. Talán soknak tűnhet ez így, de a végére olyan szókincsed és rutinod lesz, hogy gyerekjáték lesz felkészülni nyelvvizsgákra/érettségire.

Ha bármilyen felsőfokú vizsgát választasz, mindenképp javaslom, hogy a nyelvtani modulból a B2-es Destination könyvet is csináld végig, ha netán a Cambridge Proficiency (C2) vizsgának futsz neki, akkor pedig utána még a C1-C2-es könyvet dolgozd fel. C2-es vizsgát tényleg csak akkor válassz, ha külföldön szeretnél valamit kezdeni, mert Magyarországon a C1 és a C2 vizsgát is C1-es honosított bizonyítvánnyal ismerik el. Ami kihívás a Cambridge (és egyébként minden más híres nemzetközi vizsgánál): YouTube-n még olyan videókat is láttam, ahol anyanyelvűek nem értek el 60%-ot a Cambridge C2 nyelvtani tesztjén. Sajnos a nyelvtan az egy ilyen “pain in the ass”, mert régiónként változik és ha pedig a klasszikus irodalmi angol nyelvtanát szeretnéd maximálisan elsajátítani, akkor olyan könyveken kell végig menni, mint a Destination.

A nyelvvizsgára készülés során a napi rutinodnak valahogy így kellene kinéznie:

Első szakasz (6 hét):

A GEM 3. modult csináld végig még egyszer a B2 könyvvel, ha eredetileg azzal kezdtél, akkor ezt a lépést kihagyhatod. Ha felsőfokra mész, és van időd, akkor javaslom, hogy a C1-C2 könyv szókincses részeit is dolgozd fel (bár enélkül is át lehet menni, így még biztosabb), a nyelvtan nem kell, kivéve, ha Cambridge Proficiency (C2) vizsgára mész, akkor az egész könyvet meg kell csinálni. Ha kifogysz az angol tanulás filmekkel videókból, akkor az 5. modulban találsz még rengeteg részt.

Második (Intenzív) szakasz (Nyelvvizsga esetén a megadott időpont előtt 6 héttel kezdd el; érettségi esetén 12 hetet javasolnék, mert rengeteg gyakorló feladat van, és miért ne használnánk ki?) – Napi 1-3 óra

  1. Tesztmegoldás a gyakorló könyvekben/érettségi feladatsor megoldása, ismeretlen szavak kiírása (a feladatsorokat szétbonthatod több részre nyugodtan, de 2-3 nap alatt mindenképp csinálj meg egy teljes feladatsort, bármire is készülsz) Az írásos feladatokat érdemes begépelni és a Grammarly bővítménnyel ellenőrizni, így nincs szükséged tanárra. 
  2. Magaddal vagy ismerőssel való beszélgetés egy nyelvvizsga/érettségi témáról. Ha úgy érzed szeretnél tanárral készülni, nyugodtan válaszd a GEM valamelyik kiegészítő magánóra szolgáltatását (ha még nem tetted), ez a leghatékonyabb megoldás nyilván, de nem feltétlen szükséges. Beszéd témákat és feladatokat lentebb találsz, illetve a tesztkönyvekben és feladatsorokban is vannak példák.
  3. Szótanulás (ami kifér a csövön, de legalább napi 20 szó) + átnézni a régi szavakat 3. minden nap (Szótanulási útmutató)
Ha sikerült a nyelvvizsga/érettségi, ne hagyd abba a tanulást! Szépen fokozatosan, szórakozás alapú napi rutint állíts össze a Life Long Learning modul alapján és folytasd a tanulást és a gyakorlást!!! Hidd el meg fog térülni.

Felkészülési anyagok

Azt javaslom, bármelyik nyelvvizsgát is választod, minden szintet oldj meg az adott vizsgára, így több rutint szerzel és fokozatosan tudsz haladni. Ha valamelyik teszt nem sikerül jól ne csüggedj, meg kell szokni a típusfeladatokat, hidd el a végére nagyon jó lesz! Érettségi esetén, mivel rengeted van, ezért csak azt a szintet oldd meg, amire mész. A GEM Program elvégzése és a 6 hetes “Első szakasz” után nem lenne szabad, hogy gondot okozzon akár egyből az emelt szint sem.

Érettségi

ECL C1 Nyelvvizsga

Cambridge Általános

Cambridge Business Szaknyelvvizsga

error: Sorry, this premium content is protected!