fbpx

3+1 tipp a nyelvérzéked hatékony fejlesztéséhez

Sokan gondolják úgy, hogy a nyelvérzék egy adott dolog, és hogy nem lehet fejleszteni: vagy van, vagy nincs. De vajon igaz ez?

Nincs rossz nyelvérzék, csak edzetlen nyelvérzék!

Sokan gondolják úgy, hogy a nyelvérzék egy adott dolog, és hogy nem lehet fejleszteni: vagy van, vagy nincs. Ez azonban korántsem igaz, és számos olyan technika létezik, melynek segítségével mind a nyelvtanuláshoz szükséges képességek, mind a belső motiváció hatékonyan fejleszthető. Ebben a rövid cikkben bemutatok 3+1 olyan technikát, melyeket a legtöbb ember nem alkalmaz, azonban többek közt bizonyítottan és hatékonyan hozzájárulhatnak a nyelvtanulási affinitás növekedéséhez.

1. DUAL-N-BACK

A Dual-N-Back egy nagyon egyszerű program, mely a telefonunkra letölthető, és mindössze napi 10-20 perc befektetést igényel. A játék során hangok és képek visszamenőleges azonosítását végezzük. Minél magasabb szinten vagyunk, annál több és régebbi információt kell tudnunk visszaadni, hogy a következő szintre léphessünk.

Ennek a gyakorlatnak a hatékonyságát számos tudományos mérés igazolja. Kimutatták például, hogy 1 hónap után az agy szinte minden területén növekszik az aktivitás. Ez a tapasztalatban is megfigyelhető, mivel a folyamat során a mérhető IQ akár 10-20 ponttal is növekedhet, de még az alapból magas intelligenciával rendelkező egyének esetén is 3-4 pontos átlag növekedést figyeltek meg. Továbbá a memorikus képességekben is jelentős javulás lépett fel, átlagosan 30%-al javult a vizsgált emberek memorikus teljesítménye.

A nyelvtanulásra levetítve ez azt jelenti, hogy a Dual-N-Back használatával már 1-2 hónap után jelentősen könnyebben fogsz tudni megjegyezni és megérteni szabályokat, szavakat stb. Személyes tapasztalatom alapján olyan érzésed lesz, mintha az agyad eddig soha nem látott módom működne. Úgy fogsz összefüggéseket megérteni (legyen pl. szó logikai, matematikai vagy nyelvi feladatokról), hogy nem fogod tudni megmagyarázni, csak tudod hogy tudod.

A Dual-N-Back alkalmazás elérhető ingyenesen az App Store-ban és a Google Play-en is. 

2. TRANSZCENDENTÁLIS MEDITÁCIÓ (TM)

A Transzcendentális Meditáció nem egy új keletű dolog. Évezredek óta ismerik, nyugaton azonban csak az elmúlt évszázadban terjedt el. Tim Ferris kutatásai szerint mára a szuper sikeres üzletemberek, művészek, sztárok és sportolók 80%-a minden nap végez Transzcendentális Meditációt.

Néhány híres ember, akik alkalmazzák ezt a technikát: Will Smith, Arnold Schwarzenegger, Michael Jordan, Katy Perry, Jennifer Lopez, Hugh Jackman, Jennifer Aniston, Paul McCartney, Ellen DeGeneres, Oprah Winfrey, Russell Simmons, George Lucas, Howard Stern stb.

A Transzcendentális Meditáció pozitív hatásait több száz tudományos kutatás igazolja.

Többek közt megfigyelték, hogy a technika alkalmazásának köszönhetően hatékonyan csökken a stressz, depresszió, kiégés és fáradtság érzések, javul az alvásminőség, fokozatosan megszűnnek a függőségek és javul a fizikális teljesítőképesség is. 

Az American Heart Association a Transzcendentális Meditációt hivatalosan hatékony alternatív gyógymódként ismerte el a szív és érrendszeri betegségek megelőzésére. De ez nem minden. Kutatások során még olyan – sokszor gyógyíthatatlannak minősített – komoly betegségekből is teljes felépülést mértek mint a PTSD, komplex traumák, mélydepresszió, pszichofiziológiai inszomnia stb.

Spirituális körökben is elterjedt ez a meditációs technika. A technikát végzők kivétel nélkül arról számoltak be, hogy megmagyarázhatatlanul vidámabbnak és boldogabbnak érzik magukat tőle. A technika éppen ezért a spirituális önmegvalósításban is fontos szerepet játszik. Több kutatás is alátámasztja ezeket a téziseket: azokban a városokban például, ahol a lakosság legalább 1%-a meditál, mérhetően és radikálisan csökkent a bűnözés. Ez talán azért lehetséges, mert a meditáló emberek esetén a szociális és érzelmi intelligencia és jólét kivétel nélkül szignifikánsan javult, így pozitív hatással vannak a közvetlen környezetükre, és a közösségük kollektív tudatosságára.

A nyelvtanulás szempontjából azért érdekes a Transzcendentális Meditáció, mert egy kutatás keretein belük megfigyelték, hogy rendkívül hatékonyan fejleszti a memóriát, az intelligenciát és a belső motivációt. Egy kanadai általános iskolás gyerekeken végzett kutatás során kimutatták például, hogy a diákok optimizmusa, belső motivációja és empátiája jelentősen növekedett a meditáció hatására. Egyetemistákon végzett kutatásokban megfigyelték, hogy a folyamatos meditációnak köszönhetően átlagban egy teljes jeggyel jobban teljesítettek a diákok a nem meditáló társaikhoz képest, illetve a korábbi eredményeikhez képest, amikor még nem meditáltak.

Összességében tehát elmondható, hogy a meditáció egy nagyon hatékony, holisztikus megközelítés, mely az élet szinte minden területén, köztük a nyelvtanulásban is jelentős pozitív előrelépést hozhat, ezért mindenképpen érdemes alkalmazni, és első kézből megtapasztalni a változásokat.

Gary átveszi meditáció tanári diplomáját Prof. Dr. Narada Kush-tól (2022)

3. ZENE ÉS ZENEI HALLÁS FEJLESZTÉSE

A zene hatását sokan alábecsülik. Szórakozásként tekintenek rá, az iskolában pedig egy nem fontos tárgyként tartják számon. Számos kutatás bebizonyította azonban, hogy a zenének köszönhetően ugyanaz az agyfélteke dolgozik, mint ami a nyelvtanuláshoz és a matematikához is szükséges. A zene tehát szintén javítja a kognitív képességeket.

Ami azonban még fontosabb, hogy a zenei hangok közti különbségek felismerésének és intonálásának képessége lehetővé teszi az idegennyelvek kiejtésének és fonetikájának a magasszintű elsajátítását. Az zenei hallás fejlesztése az általam ismert egyetlen módszer, mely lehetővé teszi, hogy a nem kisgyerekként elsajátított nyelveket is jó kiejtéssel megtanuljuk. A program során is azt tapasztalom, hogy a zenével foglalkozók kiejtése mindig rendkívül hatékonyan fejlődik, és nem ritkán akár közel anyanyelvi szintű fonetikával rendelkeznek a program befejezésekor.

Ahogy egy korábbi cikkemben kifejtettem, hogy a gyerekek határozottan rosszabbul tanulnak nyelveket, mint a felnőttek, 1 kivétellel: 0 és 1 éves kor között az agy automatikusan felismeri a különböző hangokat, és megtanulja elkülöníteni azokat. Később azonban ez a képesség megszűnik, és ez okozza az akcentust, mivel az agyunk egyszerűen már nem tud finom különbséget tenni a egyes hangzók között. A zenei hallás kifejlesztésével azonban a nyelvi hangzók közti különbségtétel képessége visszaszerezhető.

Ha tudod, hogy tudsz tisztán énekelni, akkor további teendőd nincs ezzel kapcsolatban. Ha azonban sohasem képezted magad zeneileg, de szeretnél hatékonyabban nyelveket tanulni azt javaslom, hogy kezdj el foglalkozni zenével. Iratkozz be egy énektanárhoz – függetlenül attól, hogy jelenleg jó hangod van vagy sem – vagy kezdj el tanulni egy hangszeren. Ehhez ma már rendkívül sok jó online app is van, mint például a Simply Guiar vagy a Simply Piano, melyekkel zongorázni vagy gitározni tudsz megtanulni teljesen egyedül, online, az alapoktól.

+1. NAPI SZINTŰ NYELVTANULÁS

Talán nem meglepő, ha azt mondom, hogy a nyelvérzék a legjobban azzal fejleszthető, ha nyelvet tanulsz. Ráadásul a nyelv nem olyan mint egy vizsga, hogy egyszer felkészülsz és kész, folyamatosan, lehetőség szerint minden nap kell vele legalább egy kicsit foglalkozni, különben kopik a tudás.

A legtöbb ember sajnos elkönyveli magában, hogy nincs nyelvérzéke, de közben nem is foglalkozik a nyelvekkel. Ez olyan, mintha izmos szeretnél lenni, de lusta vagy lejárni edzeni, ezért inkább azt mondod mindenkinek, hogy úgyse lehetnél izmos, mert rossz a genetikád – pedig ez nem így van.

Ha megkérdezünk valakit, hogy mennyit foglalkozott mondjuk az elmúlt 1 hónapban nyelvekkel, általában az lesz a válasz, hogy maximum néhány órát vagy még annyit sem. A világ legtehetségesebb embere sem tudna azonban megtanulni egy idegennyelvet, ha nem foglalkozik vele.

Tapasztalatom szerint a legtöbb ember ott akad el, hogy nem tud egy átlátható és gyakorlatias tervet kidolgozni a nyelvtanulásra. Többek közt ezért is alkottam meg a Gary’s English Method (GEM) nyelvtanfolyamot, amely egyszerre szeretteti meg veled a nyelvet, és közben segít olyan fejlődést elérni kiszámítható módon, amiről eddig talán álmodni sem mertél.

Vágj bele Most!

Kattints a gombra és tudd meg hogyan csatlakozhatsz a Gary’s English Method (GEM) angol nyelvtanfolyamhoz!

error: Sorry, this premium content is protected!