fbpx

Past Simple vs. Present Perfect: A valódi különbség

Minden tanuló rémálma. (Mostanáig.)

Rengeteg arra vonatkozó kérdést kapok, hogy mi a különbség a past simple és a present perfect között. Ennek a rövid cikknek az a célja, hogy egyszer s mindenkorra tisztázzuk, hogy az élő nyelvben pontosan hogyan használják ezeket az igeidőket.
 
Több tudományos nyelvészeti kutatás is alátámasztja, hogy manapság a present prerfect és a past simple nagyon kevés kivételtől eltekintve szinte teljesen felcserélhetővé vált, és a nyelvhasználó dönti el, hogy melyiket használja múltidő kifejezésére. (Hundt, Marianne & Smith, Nicholas, 2009).
 
Az amerikai angolban a jelenlegi gyakorlat alapján a prefectes alakok néhány kivételtől eltekintve szinte teljesen elhagyhatók. A present perfectnek még van értelme néhány esetben (ezt mindjárt bemutatom), a past perfect és future perfect igeidőket viszont mondhatnánk el is lehet felejteni – 2 hónapos amerikai tartózkodásom alatt egyszer sem (!) hallottam még brit munkatársaktól sem ezeket az igeidőket. Ez sokaknak jó hír lehet, hiszen így máris nem 12, csak 8 igeidőt kell rutinosan elsajátítani (ami gyakorlatilag 4, csak mindegyiknek van folyamatos alakja is).
 
A KÜLÖNBSÉG A PAST SIMPLE ÉS A PRESENT PERFECT KÖZÖTT
 
Térjünk vissza a past perfect és present perfect közti különbségre. Ne feledd, egyszer kell csak megérteni, utána pedig soha többé nem lesz gondod ezzel.
 
1. A present perfecttel lényegében azt fejezhetjük ki, hogy valamilyen esemény, amiről MOST beszélünk és MOST aktuális már a múltban elkezdődött/megtörtént VALAMIKOR. A present perfect-nél nem lényeges, hogy pontosan mikor történt az adott esemény, azonban nagyon erősen hat a jelenre. (Fontos: ha a múltbeli eseménynek van pontos időpontja – például yesterday, 10 minutes ago, last year stb. – akkor kizárólag a past simple/continuous használandó)
 
Éppen ezért ezeknél a mondatoknál gyakran fordulnak elő az ever/never (valaha/soha), already (már – főleg kijelentő mondatokban) és yet (már/még – főleg kérdő és tagadó mondatokban) kifejezések. AZ VISZONT AZ TÉVEDÉS, HOGY EZEKET A KIFEJEZÉSEKET CSAK PRESENT PERFECTNÉL LEHET HASZNÁLNI.
 
Klasszikus példa – Jártál-e már valahol?:
 
 • Have you ever been to Dubai? – No, I’ve never been there./No, I haven’t been there yet/Yes, I’ve been there already. (Jártál már Dubaiban? – Nem, soha nem voltam ott/Nem, még nem voltam ott/Igen, már jártam ott.)
 
2. A másik eset amikor KÖTELEZŐ a present perfect contiuous alakját használni, az akkor van, amikor valamilyen esemény a múltban kezdődött, és mostanáig folyamatosan tart. Ha itt nem ezt használjuk, akkor az félreértést okozhat.
Például:
 
 • I have been playing basketball for 4 years. (4 éve kosárlabdázom – ÉS MÉG MINDIG CSINÁLOM)
 • I was playing basketball for 4 years. (4 évet kosárlabdáztam – DE MÁR NEM CSINÁLOM)
 • I have been reading for 1 hour. (1 órája olvasok – ÉS MÉG MINDIG OLVASOK)
 • I was reading for 1 hour. (1 órán keresztül olvastam – DE MÁR NEM OLVASOK)
 
3. Ha nagyon formálisak és kimértek szeretnénk lenni, akkor használhatjuk a present perfectet. Például egy hivatalos levélben vagy egy nyelvvizsga/érettségi fogalmazásban érdemes present perfectet használni. Azt viszont látni kell, hogy itt a formalitás, és nem az eredeti funkciója miatt használjuk.
 
ÉS ENNYI. Nem kell cifrázni! Minden más esetnél elhagyható a perfectes alak, és nem kell gondolkodni rajta. Például:
 
 • Have you done your homework yet?/Did you do your homework yet? (Megcsináltad már a leckéd?) – TELJESEN MINDEGY
 • I’ve just done it/I just did it (Épp most csináltam meg) – TELJESEN MINDEGY
 • The cat has fallen asleep/The cat fell asleep (A macska elaludt)- TELJESEN MINDEGY
 • I’ve arrived 2 hours ago/I arrived 2 hours ago (2 órája érkeztem meg) – TELJESEN MINDEGY
 • My mom has turned 41/My mom turned 41 (Anyukám 41 éves lett) – TELJESEN MINDEGY
 • I’ve broken my leg/I broke my leg (Eltörtem a lábam) – TELJESEN MINDEGY
 • Have you read Harry Potter?/Did you read Harry Potter? (Olvastad a Harry Potter-t?) – TELJESEN MINDEGY
ÖSSZEFOGLALVA
 
A present perfecttel olyan múltbeli eseményekről beszélhetünk, amik relevánsak a jelenben. A britek ezért nagyon gyakran használják, mert úgy vannak vele, hogy amiről beszélünk az releváns nyilván a jelenre nézve. Logikus nem?
Az amerikaiak viszont inkább az egyszerűségre törekszenek, és elhagynak minden olyan esetet, amikor ezt az időbeli kettősséget nem különösen fontos szemléltetni. (Véleményem szerint ezáltal egyébként árnyaltabbá válik a kommunikáció, ellentétben azzal, ha mindenre gondolkodás nélkül rávágjuk a present perfectes alakot)
Az amerikai angolban a fent említett kivételektől eltekintve mindig használható past simple/continuous, különösen szóbeli kommunikációnál. Nekünk kell mérlegelni, hogy mennyire szeretnénk éreztetni az időbeli kettősséget: ha nagyon fontos, akkor használjuk a present perfectet, ha nem, akkor viszont nem kell, és ne bonyolítsuk meg a saját életünket ezzel (az esetek 95%-ában nem fontos).
 
Egy példa, ahol fontos lehet éreztetni a kettősséget:
 
 • Have you seen the exhibition?/Did you see the exhibition? – TELJESEN MINDEGY, DE: Ha a kiállítás már bezárt, akkor kizárólag a „Did you see the exhibition” helyes, éppen ezért ha a kiállítás még nyitva van, és ezt éreztetni szeretnéd, akkor érdemes lehet a „Have you seen the exhibition” kifejezést használni.
 
A tippem a következő: a perfectes alakokat fel kell tudni ismerni, és a present perfectet és continuous-t – ha nagyon szükség van rá – tudni kell használni, de egyébként amikor beszélnetek kell (akár vizsgán is), nyugodtan használjátok az egyszerű alakokat, ha nem különösen indokolt a perfectes változat. Én is így csináltam, és 96%-ot kaptam a felsőfokú szóbeli vizsgán.
 
Itt egy 6 perces, anyanyelvűek által készített videó. Ez segíteni fog, hogy még jobban megértsd miről is van szó pontosan (ne legyél lusta, tegyél meg magadért annyit, hogy megnézed):

ha szeretnéd ösztönös szintre hozni a nyelvtanod, hogy ilyeneken már ne kelljen gondolkoznod, akkor a gem nyelvtanfolyamnál jobbat aligha fogsz találni.

Kattints a gombra és tudd meg hogyan csatlakozhatsz a Gary’s English Method (GEM) angol nyelvtanfolyamhoz!

error: Sorry, this premium content is protected!