fbpx

Szokatlan TÉNYEZŐK, AMIK jelentősen hátráltathatnak a fejlődésben (NEM CSAK AZ ANGOLTANULÁSBAN)

 Ezek a tényezők kulcsfontosságúak akkor, ha valóban komolyan gondolod a fejlődésed, és ezek nélkül valószínűleg egy ponton láthatatlan falba fogsz ütközni. Ez igaz az angol nyelvtanulásra és az élet szinte minden területére egyaránt.

Körülötted is vannak olyan emberek, akik szinte mágikus módon sikeresek szinte mindenben, amihez hozzáfognak?

Nos, amit most olvasni fogsz, azt nem tanítják az iskolában. Azonban ha valóban elszánt vagy, hogy a legtöbbet hozd ki magadból, akkor nagyon figyelned kell ezekre.

Ha valaki megkérdezné, hogy mi a legfontosabb, ha valaki kiemelkedően meg szeretne tanulni angolul, biztosan ezeket a dolgokat hoznám fel. Szintén ezeket említeném meg, ha arról lenne szó, hogy hogyan építettem fel 2 anyagi függetlenséget biztosító vállalkozást a nulláról mindössze 22 évesen; hogyan kaptam meg az ország legnívósabb ösztöndíját az egyetemen az emberi erőforrások miniszterétől és lettem a 7. legjobb tanuló különösebb megfeszülés nélkül egy egész egyetemen; hogyan váltam fekete öves harcművésszé, síoktatóvá és tettem művészeti záróvizsgát még 18 éves korom előtt; és hogyan jut mindemellett arra időm, hogy minőségi szociális életet éljek.

Lássuk tehát azokat a tényezőket, amiket ha komolyan veszel, és elkezdesz dolgozni rajtuk, most még talán el sem tudod képzelni milyen radikálisan változhat meg az életed.

1. SAJÁT ÉS KÖRNYEZETÜNKBŐL ÉRKEZŐ PROGRAMJAINK

Rendkívül sok olyan program fut az emberek fejében, amik valamilyen korábbi tapasztalatukhoz kapcsolódnak, és amik miatt igaznak fogadnak el bizonyos dolgokat. 

A nyelvtanulással kapcsolatban például rendszeresen találkozom olyan emberekkel, akik meg vannak győződve arról, hogy jól csak külföldön vagy gyerekként lehet megtanulni egy nyelvet, és hogy nekik semmilyen érzékük sincs egyébként hozzá

Természetesen ezt saját tapasztalataikra alapozzák, mivel nekik sosem ment az iskolában, és egyúttal a környezetükben is folyamatosan ezt látták. Nekem például az egyik iskolai nyelvtanárom kijelentette, hogy C2-es szintre sosem fogunk eljutni, az olyan nehéz. Nekem mondjuk 3 év alatt sikerült, és bárkinek sikerülhet, ha jól összerakott tervvel dolgozik.

Képzeld csak el, milyen bénító hatással lehet rád, ha például egy ilyen hülyeség fut a fejedben, pedig Neked az lenne a legfőbb vágyad, hogy C2-es szinten megtanulj angolul. Természetesen én az angol nyelvvel kapcsolatban látom ezt a legtöbbször a tanítványaimon, de ha kicsit visszagondolsz, biztosan számos ilyen jellegű dolgot fogadtál el igazságnak más területeken, amit vagy negatív tapasztalatból szűrtél le, vagy a szüleidtől/tanáraidtól/tévében hallottad. A legdurvább az, hogy a mentálisan limitáló tényezők 99%-a úgy nem igaz, ahogy van.

Természetesen ezeket a programokat felülírni nem 2 perc, ha így működne, akkor megosztanám veled. Azonban mindenképp komoly hangsúlyt kell fektetni az azonosításukra és kiiktatásukra, amihez gyakran külső segítség bevonása is szükséges.

2. SAJÁT MAGUNKKAL KÖTÖTT EGYESSÉGEK MEGSZEGÉSE

Talán veled is előfordult már az, hogy megfogadtad, hogy valamit csinálsz, elkezdted, egy darabig csináltad, majd egyszer csak abbahagytad, és soha többé nem csináltad. Olyan érzés lehet, mintha valami megbénítana, elmegy az összes motivációd, és közben rosszul is érzed magad, de mégse mész.

Hatalmas ereje van a saját magunkkal és másokkal kötött egyességek megszegésének. Ilyenkor nagyon fontos az, hogy ismerd el, és vállalj felelősséget azért, hogy megszegted az egyességet. Ezek után pedig köss egy új egyességet, lehetőleg olyat, amit tartani is tudsz. Ne várj különleges napokra (új hét, szülinap, új év stb.)! Sőt, holnapig se várj. Kösd meg az új egyességet és már ma tegyél érte. Hidd el, hihetetlen jó érzés lesz.

Az emberek 99%-ának több száz ilyen megszegett egyesség húzza le folyamatosan az energiáját, olyan mintha a háttérben mindig ott lenne egy kisördög, aki újra meg újra eszükbe juttatja ezeket az egyességeket. „Emlékszel, mikor megígérted, hogy heti háromszor edzel és abbahagytad? Mekkora lúzer vagy!”

Ezeket fel kell oldanod, és tudatában kell lenned. Gondolj az egyességre, vállalj felelősséget, és menj előre. Nem holnap, nem jövőre, MOST! 

3. LÉLEKSZINTŰ TRAUMÁK

Ezt a pontot utoljára hagytam, pedig az összes közül a legfontosabb. A legtöbb ember élete végéig hordoz magával olyan traumákat (főleg gyerekkorból), amik meghatározzák az egész életében a gondolkodását és a cselekedeteit.

Mondok pár példát – Te is úgy érzed, hogy nem vagy elég jó? Esetleg nem vagy magabiztos a külsődben vagy a képességeidben? Rosszak az érzékszerveid (látás, hallás stb.)? Úgy érzed nem sikerül semmi? Nem működnek a párkapcsolataid? (Stb.)

Nos van egy jó és egy rossz hírem. A rossz az, hogy szinte biztos, hogy legalább egy tudatalatti traumád folyamatos befolyása alatt állsz. A jó hír az, hogy ezt meg tudod oldani, de az egyetlen működő módszer a regressziós meditáció és a szervezet információs mintáinak felülírása.

Freud (a pszichológia atyja) szerint minden embernek szüksége lenne regressziós terápiára, és nem létezik olyan ember, akinek ne lenne tudatalatti lelki traumája. Ez nem gyengeség, hanem ennek a világnak a sajátossága. Valójában a regresszió az egó, mint védelmi mechanizmus mögé rejtett láthatatlan, de egyben elsöprő erejű problémák feltérképezését és megoldását jelenti.

Ha úgy érzed, hogy folyamatosan van egy súly rajtad, vagy a fenti kérdésekből bármelyik – vagy valami hasonló – igaz rád, akkor amíg nem mész el regressziós terápiára, addig önmagad árnyéka leszel csak. Az emberek hihetetlen megkönnyebbülést élhetnek át egy jó szakember vezetésével, és csupán 1-5 alkalom elég általában bárkinek. Ha mást nem viszel el ebből a cikkből, akkor ezt mindenképp jegyezd meg. Én már megtapasztaltam. 

4. CÉLOK ÉS NAPI RUTIN 

Az egyik első számú akadály, amiért az emberek nagy része sosem éri el a céljait, az a célok és a napi rutin hiánya. A fenti lépések mellett a közvetlenül befektetett munka elkerülhetetlen!

Mielőtt a napi rutinról beszélnénk nagyon fontos, hogy tudd, mi a célod. Meg tudod fogalmazni, mit szeretnél elérni? Ha igen, akkor mondd ki hangosan, majd írd le, és tedd ki mindenhova, ahol gyakran találkozol vele. Nagyon fontos, hogy a célod folyamatosan a szemed előtt lebegjen, gyakran képzeld el magad, hogy hogy fogod érezni magad, amikor eléred a célt, lásd magad előtt ezt a pillanatot naponta többször is.

Legyen szó angoltanulásról vagy bármi másról, ha nem tudod úgy a célod, mint a saját neved, bukásra vagy ítélve. Nem tudsz eltalálni egy olyan célpontot, amit nem is látsz. Tapasztalataim szerint az emberek 95%-ának gőze sincs arról, hogy mit akar elérni, csak pampog, hogy nincs motivációja.

Tegyük fel, hogy a célod, hogy kiemelkedő szinten megtanulj angolul. A cél meghatározása után meg kell tervezned, hogy mit fogsz minden nap tenni azért, hogy elérd azt. Az összes célodért kell minden nap tenned valamit. Az elején azt javaslom, hogy egy céllal indíts, és minden reggel nézz meg 20 percnyi előadást, olvass egy kapcsolódó könyvből egy fejezetet és járj utána, milyen élő workshopok vannak a témában, majd regisztrálj rájuk. Azért a reggeleket javaslom, mert estére elfáradsz, és ilyenkor sokkal hamarabb kezdesz el kifogásokat keresni/kihagyni napokat (ami azonnal életbe lépteti a 2. pontot), míg ha reggel letudod, az egész napod jó érzéssel fog telni. Inkább kelj korábban, minthogy este szenvedsz, vagy nem is csinálsz semmit.

Legyél kreatív! Tudom, hogy a fenti példa nem mindenre húzható rá 1:1-ben. Ha például edzéssel kapcsolatos célod van, természetesen a workshopok az edzésidőpontok, és a pihenő napok is fontosak, nem kell minden nap edzeni. Viszont az adott sportághoz kapcsolódóan rendkívül sokat tudsz fejlődni, ha nézed élőben a profikat minden nap, és akár egy könyvet is veszel, így ezek a pontok már alkalmazhatók.

A végcél természetesen az, hogy mindezt angolul, angol videók és könyvek segítségével csináld, így rögtön a nyelvtudásod is rendkívül sokat fejlődik majd.

ÖSSZEGZÉS

A fent említett dolgok nem az út végét jelentik, hanem az út kezdetét. Ha nem ismered és alkalmazod ezeket az alapelveket, akkor a valódi potenciálod töredékét fogod tudni nyújtani, ez már lehet, hogy most is így van. Két lehetőséged van: vagy lemondasz a céljaidról, vagy fejleszted magad, aminek köszönhetően olyan alapokról indulsz, ahonnan már képes leszel elérni a céljaid, és a befektetett munkád valódi eredményhez vezet majd.

Természetesen a GEM program során magasan képzett szakemberek segítségével ezeken a dolgokon keményen dolgozunk, kiegészítve az intelligencia és nyelvérzék fejlesztéssel, amiről egy korábbi cikkemben már olvashattál. Ezeknek a segítségével pedig sokkal hatékonyabb lesz a fejlődésed, és sokkal magasabbra fogsz tudni jutni, mint arra valaha is képes lennél.

Vágj bele Most!

Kattints a gombra és tudd meg hogyan csatlakozhatsz a Gary’s English Method (GEM) angol nyelvtanfolyamhoz!

error: Sorry, this premium content is protected!